E-mail

broadway@dance-center.hu

Helyszín

1146 Budapest, Kerepesi út 26. I. emelet

Miért Jó és Milyen Pozitív Hatásai Vannak?

A tánc az emberi kultúra egyik legrégibb és legszínesebb kifejezésmódja. Nem csak művészeti forma, hanem önkifejezés, kommunikáció és közösségi élmény is egyben.

Mi a Tánc?

A tánc a test ritmikus, művészi mozgása, melyet általában zene kísér. Célja az önkifejezés, a szórakozás, szórakoztatás, kifejezhet érzelmeket, elmesélhet történeteket.

Azonban a tánc nem csupán a test, hanem a lélek kifejeződése is, amely által az érzelmek és történetek közvetítésének egyik legerőteljesebb eszközeként használhatjuk.

Különböző stílusok és formák léteznek, mint például a balett, jazz, salsa, bachata, hip-hop, vagy a néptánc, mindegyik saját egyedi mozdulatsorokkal és szabályokkal rendelkezik.

Miért Jó Táncolni?

A tánc nem csupán szórakozás, hanem számos fizikai és mentális előnyt is kínál:

Összefoglaló a „Dance and Health: Exploring Interactions and Implications” (American Journal of Dance Therapy, 2012) tanulmány eredményeiről

  1. Fizikai Egészség: A tánc többek között kiváló kardióedzés, amely segít az állóképesség fejlesztésében, jelentős pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszeri egészségre, növeli az izomerőt, fejleszti a mobilitást és a rugalmasságot. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres táncolás hozzájárul a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez is, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a demencia.

    Tapasztalatunk alapján úgy fogalmaznánk, hogy ”kicsapva a biztosítékaidat” átmossa a testedet, az idegrendszeredet, az elmédet, és kitartó, odaadó gyakorlással szinte nem fog rajtad az idő sem.
  2. Mentális Egészség: A tánc hozzájárul a mentális egészséghez. Csökkenti a stresszt, növeli az endorfin szintet, amely javítja a hangulatot és csökkenti a szorongást. A kreatív mozgás lehetőséget ad az önkifejezésre, ami segíthet feldolgozni az érzelmeket és növeli az önbizalmat. A táncon keresztül magabiztos kisugárzásra tehetsz szert, fokozódik a LELKESEDÉS, a JÓKEDV, a TŰZ, az ÉLETENERGIA.
  3. Szociális Kapcsolatok: A tánc közösségi élmény, amely összeköti az embereket. A táncórák és táncos rendezvények remek lehetőséget biztosítanak új kapcsolatok születésére, meglévő kapcsolatok erősítésére. A páros táncok igénylik az együttműködést, a bizalmat, ami elősegíti az empátiát és a kommunikáció fejlődését.

    Képzeld el milyen érzés, amikor mosolyogva táncolnak Veled és a párod kipirult arccal elismerő pillantásokkal illet, mikor egyre többször felszínre kerül Benned az életöröm, amelyet megoszthatsz másokkal!
  4. Szellemi Élesség: A tánc kihívást jelent az agynak is. A koreográfiák megtanulása és memorizálása fejleszti a kognitív képességeket, javítja a memóriát és a koncentrációt. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres tánc még az időskori demencia kockázatát is csökkentheti.
    Egy szóval DERŰ az elmédnek is.

Összefoglalva, a tánc egy olyan komplex tevékenység, amely testi, lelki és szellemi jólétet hoz. Akár profi táncos vagy, akár csak hobbiból mozogsz a zene ritmusára, a tánc mindenkinek kínál valami értékeset, jókedvet okoz és valamiféle megmagyarázhatatlan „varázserőt” kölcsönöz azoknak, akik e téren fejlesztik magukat.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük